Разработването на ваксини обикновено отнема десетилетия, но експертите търсят начини да

...
Разработването на ваксини обикновено отнема десетилетия, но експертите търсят начини да
Коментари Харесай

Умишлено заразяване с коронавирус: една от идеите за по-бърза ваксина

Разработването на ваксини нормално лишава десетилетия, само че специалистите търсят способи да съкратят процеса на основаването на ваксина против ковид до 12-18 месеца. Гаранции, че ще съумеят - няма. Не е ясно и до какъв брой тестванията върху хора с съзнателно заразяване ще ускорят този график. Според специалистите самите тествания може да лишават два месеца, само че основаването на версия на вируса за заразяване на хора (най-важната част от всевъзможни сходни изпитания) евентуално ще отнеме 6 месеца минимум. 
" Ние сме длъжни да търсим пътища, които не са типични при създаването на ваксини ", споделя Стенли Плоткин, уважи професор по педиатрия в университета в Пенсилвания и специалист по имунизациите, който при започване на този месец излезе със публикация в поддръжка на тествания върху хора с съзнателно заразяване. Според Плоткин " в случай че по пътя не възникне проблем, би било рационално да се надяваме, че тестванията върху хора с съзнателно заразяване може да се организира след 4 месеца ". Доктор Плоткин отбелязва, че най-близката цел не е ваксина за всеобща приложимост, а такава за рисково прилагане в групи с висок риск.
Експертите се сплотяват към мнението, че даже в случай че за ускоряването на появяването на ваксина се ползват тествания върху хора, в последна сметка ще е належащо да се проведат по-широки проучвания. Изданието припомня, че " всевъзможни опити върху хора с съзнателно заразяване ще се организират в строго следени условия. Когато сходни тествания са се употребявали в предишното за създаването на ваксини и медикаменти, то е ставало въпрос за болести, чието протичане и резултати са били известни в по-голяма степен, отколкото Covid-19. 
Например, учените се борят с грипа, като се пробват да разработят по-ефективна и продължителна ваксина. Грипът е добре изучен, добре прочут вирус и учените са уверени, че могат да вкарат негово тъкмо количество на млади и здрави доброволци без да ги убият. 
" Изпитанията с съзнателно заразяване са на дневен ред, когато не е допустимо създаването на обичайни ваксини. През 2017 година Националният здравен институт на Съединени американски щати препоръча да не се организират опити върху хора с умишлено заразяване със Зика по етични съображения. Но в този момент, когато обичайните тествания на ваксини могат да бъдат затруднени, частично поради това, че огнищата на Зика са толкова непредсказуеми, учените се приготвят за опити върху хора с умишлено заразяване, макар че още не са получили утвърждение. Що се отнася до ковид съществуват доста рискови фактори и неопределености. 
" Започваме работа с този изцяло нов вирус, за който знаем доста малко ", споделя Катлин Нойзил, шеф на центъра за създаване на ваксини и световно опазване на здравето при здравната школа на университета в Мериленд. Според нея тестванията върху хора с съзнателно заразяване няма да ускорят процеса по основаването на ваксина.  " Отчасти това е обвързвано с това, че за основаването на версия на вирус, който ще бъде употребява в тестванията, може да мине време. Този вариант би трябвало да бъде основан в сходство с държавните стандарти и тестван, с цел да се подбере вярната доза. ", счита Нойзил.
Дейвид Магнус, шеф на Стандфордския център по биомедицинска нравственос привежда и различен проблем, обвързван с умишленото заразяване е в това, че в случай че доброволецът се разболее няма ефикасни способи на лекуване.  " Сега ние не можем да получим съответно единодушие (на доброволците за присъединяване в изследването), тъй като в реалност ние не можем да съобщим на хората какви са рисковете или ще придобият ли имунитет ", изяснява Магнус. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР